15 mars 2011

15 mars – EU 2020

Idag ordnade utbildningsdepartementet samrådsmöte med anledning av EU 2020 – målsättningarna som ska skapa smart och hållbar tillväxt i Europa. För högskolesektorn gäller att 40 procent av alla som är 30-34 år 2020 ska ha genomgått en minst tvåårig eftergymnasial utbildning, samt att minst 3 procent av BNP ska gå till forskning och utveckling. Det är svårt att invända mot dessa övergripande mål, som ju om man ser till nuvarande läge i Sverige är ganska modesta. Dock: målen är ganska poänglösa om de bara blir siffror. De måste fyllas med kvalitet.

Tyvärr vet vi att kvaliteten i svensk högre utbildning är hotad, inte minst genom resursurholkningen och den bristande forskningsanknytningen. Samtidigt vet vi att antalet 20-åringar 2016 är 30 procent lägre än antalet 20-åringar 2010. Om vi kunde lägga lika mycket pengar på högre utbildning trots att det blir färre studenter skulle det äntligen finnas resurser till mer än 4-5 timmar/student/vecka.

Dessutom: om man kan styra en liten del av den statliga forskningsbudgeten till att utgöra en reell och rejäl forskningsanknytningsresurs skulle vi kunna utbilda studenter som i ännu högre grad än idag kan gå ut och bidra till samhällets hållbara tillväxt. I sanning ett smart drag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar