7 juli 2010

Allvar och lek i almedalen

Lämnar Almedalen nu efter ett par intensiva men intressanta dagar med känslan att forskning och högre utbildning står högt på agendan inför höstens val. Det är självklart positivt. Saknar dock många gånger perspektivet att utbildning och forskning i sig är framgångsfaktorer för såväl individ som samhälle. En akademisk utbildning med hög kvalitet, där avtrycken av aktuell forskning är tydliga och där de undervisande lärarna också är aktiva forskare, är den bästa av förberedelser för en arbetsmarknad som hela tiden förändras.

Först bland SULF:s egna aktiviteter en akademisk kvart där undertecknad och Lars Abrahamsson, ordförande i SULF:s doktorandsektion, pratade om behovet av en förutsägbar och trygg karriär för doktorander och unga forskare. Bra diskussion, men tyvärr går en kvart väldigt fort…

Tisdagen bjöd på SULF:s eget seminarium: ”Framtidens forsknings- och högskolepolitik: För eliten eller massan ?”, där Högskole- och forskningsminister Tobias Krantz (FP) mötte Mikael Damberg (S), talesman i högskolepolitiska frågor. En intressant debatt där tydliga skillnader mellan de politiska blocken kunde urskiljas. Tobias Krantz lyfte fram regeringens satsningar på sektorn under den gångna mandatperioden, liksom det kvalitetsbaserade tilldelningssystem för anslag till utbildningen som nyligen beslutats. Mikael Damberg hävdade behovet av ytterligare satsningar på kvaliteten i utbildningen, och kritiserade regeringen för att inte ha lyssnat på Högskoleverket och sektorn när det kvalitetsbaserade tilldelningssystemet tagits fram och studentenkäter strukits som underlag för kvalitetsutvärdering.

På eftermiddagen möttes debattörerna än en gång, denna gång tillsammans med representanter från övriga riksdagspartier vid en annorlunda övning, ”SM i högskolepolitik”, arrangerad av TCO. Upplägget en serie kortdebatter där publiken fick rösta. Mikael Damberg (S) stod som segrare efter final mot Ulrika Carlsson (C), ordförande i utbildningsutskottet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar