18 oktober 2010

18 oktober – Skillnaden blir allt större.

1 januari 2011 träder en ny högskoleförordning i kraft. Där är rätten till prövning för befordran borttagen. Det betyder att det inte längre är den enskilde universitetslärarens utbildning och vetenskapliga och pedagogiska kompetens som ska avgöra om hon/han kan befordras till lektor eller professor. I stället ska lärosätets behov av kompetens avgöra huruvida man tillåter prövning för befordran. Det betyder i klartext att arbetsgivaren kan anse att anställda som utvecklats har för mycket kompetens, en intressant ståndpunkt i sig. Men i och med autonomin så ska lärosätena ha denna frihet att själva bestämma nivån på den önskade lärarkompetensen.

Idag, drygt två månader innan den nya förordningen börjar gälla, har Jan Björklund presenterat lärarlegitimationsreformen. Reformen innebär inte bara vissa kvalitetskrav för anställning av lärare, utan också att den som har licentiatexamen och fyra års erfarenhet ska ha rätt att prövas för befordran.

Medan kraven alltså hårdnar när det gäller lärarkompetens i ungdomsskolan ska högskolan ha rätt att anse att de anställda är överkvalificerade och inte behöver befordran. Dessutom: ungdomsskolans lärare ska ha lärarexamen och legitimation för att få sätta betyg. Men alla krav på anställning av lärare i högskolan försvinner 1 januari. Regeringens politik i synen på lärarnas roll när det gäller utbildningens kvalitet uppvisar tydliga brister på logik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar