20 oktober 2010

20 oktober - Verksamhetens behov

I lokala förhandlingar, men också ibland i övergripande sammanhang, säger arbetsgivaren att arbetet måste fördelas efter verksamhetens behov. Jaha. Som om man kunde tänka sig motsatsen, nämligen att arbetet fördelas efter något annat än verksamhetens behov.
”Verksamheten” i fråga är forskning och utbildning av hög kvalitet och med nära samband. Verksamhetens behov torde vara just att kunna uppfylla det senare, det vill säga att kvaliteten är hög och att det finns ett nära samband. Men här klickar det. För när arbetsgivarna säger att arbetstiden ska planeras enligt verksamhetens behov betyder det att arbetstiden ska planeras efter hur mycket fasta forskningsanslag verksamheten har.
Det är nu uttrycket verksamhetens behov blir verkligt intressant. För i någon mån är det naturligtvis så att det fasta forskningsanslaget från regeringen är ett uttryck för hur regeringen vill styra verksamheten, det vill säga vilka behov regeringen tycker att verksamheten har. Och att döma av resursfördelningen gör regeringen bedömningen att balansen i verksamheten kan se olika ut på olika lärosäten, vilket naturligtvis kan vara korrekt. Men kan man tänka sig att verksamheten att bedriva forskning och utbildning på vetenskaplig grund och i nära samband INTE innebär att det finns behov av att lärarna är vetenskapligt aktiva?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar