3 januari 2011

Plånboken ska inte avgöra vem som får studera

Igår söndag skrev förre utrikesministern Jan Eliasson (S) på DN:s debattsida om värdet av avgiftsfrihet även för studenter från länder utanför EU och EES-området. Idag bemöter samma tidnings ledarsida honom och argumenterar för att avgifter införs. Argumentationen är som så ofta i denna fråga svag, och handlar snarast om att vi bör leka följa John. Andra länder inför, och då bör självfallet Sverige följa efter. Att avgifterna i förlängningen kan få betydande samhällsekonomiska konsekvenser sägs det inget om.

För vad DN:s ledarsida inte skriver är hur erfarenheterna ser ut i andra länder där avgifter har införts. I Danmark så minskade antalet utländska studenter mycket kraftigt när avgifter infördes.

Totalt finns i landet ca 13000 studenter som omfattas av förslaget. Huvuddelen, ungefär 70 %, kommer från Asien och ungefär hälften finns inom teknik och naturvetenskap. Inom delar av dessa områden kommer avgifterna att få mycket stora konsekvenser. Inte minst handlar det då om utbildningar inom Informations- och kommunikationsteknologi, utbildningar till vilka det under senare år varit mycket svårt att rekrytera inhemska studenter. Med ett minskat antal studenter kan hela utbildningar i förlängningen hotas.

DN talar för att ett utvecklat stipendiesystem skulle kunna förhindra de negativa konsekvenserna av avgifterna. Men även med ett mycket kraftigt utbyggt stipendiesystem kommer den värsta konsekvensen kvarstå: den som inte kan betala får inte studera. Principen att plånboken avgör vem som får studera borde fått stanna på historiens soptipp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar